1  2 

WIE IS STOKESBBQ

Mijn doel is om bij elke barbecue een relaxte sfeer en heerlijke gerechten te creëren.

Mijn naam is Huddie Lee Stokes, samen met mijn vriendin zijn wij StokesBBQ. Altijd al heb ik een passie gehad voor lekker eten. Mijn passie voor lekker en goed eten heeft zich de laatste decennia volledig ontwikkeld in het barbecueen. Ik bouw mijn eigen custom barbecues waardoor ik elke techniek / bereidingswijze perfect onder controle heb. In dit artikel vertel ik hoe alles tot stand is gekomen en hoe het zich heeft ontplooid tot een levensstijl.
Eten kan zorgen voor een gezellig samenzijn van vele verschillende mensen uit allerlei landen en culturen. Elke barbecue zorgt voor een plezierige avond en hier geniet ik met volle teugen van.

In 2010 heb ik mijn gitaren verkocht om zo mijn eerste echte smoker te bouwen, niet wetende dat dit mijn toekomstige werk zou worden dachten velen die is niet goed wijs, echter nadat de eerste af was kwam al snel het idee om voor meer mensen te gaan barbecueen. Zodra ik de eerste keer de smoker op het sportveld had gebruikt kwam het idee om er catering mee te gaan doen, al heel snel volgde de eerste officiele bedrijfsbbq bij mij moeder op het werk waar iedereen lyrisch was over het eten. Vanaf dat moment wist ik het en heb sindsdien een bbq catering bedrijf !

BACKYARD CATERING

Het barbecueen begon in de tuin met m'n vader, we verzamelden wat stenen, rooster erop en grillen maar, de hele buurt kon het altijd ruiken en zo duurde het nooit lang of de tuin zat vol.  Hier stonden mijn kookkunsten nog echt in de babyschoentjes maar jaren later ben ik de scheepskoks opleiding gaan doen op het Culinair Instituut Nederland. Nadat ik diverse baantjes in de horeca had gehad was ik niet blij met wat ik als kok kon doen, zodoende is mijn aandacht even een paar jaar uit de horeca geweest, maar de bbq heeft dat uiteindelijk dubbel weer weten terug te krijgen.

 

THE SMOKE-O-MOTIVE

In de zomer van 2010 zag ik iemand rijden met zijn barbecue achter zijn motor, ik wilde dat ook maar dan achter de auto. Er volgden velen uurtjes achter internet waar een wereld voor mij open ging "the wonderfull world of American BBQ". Het duurde niet lang of ik ging samen met een vriend aan de slag, we leenden een lasapparaat, kochten een onderstel en het speuren begon op de sloop. Het resultaat na 6 weken was de Smoke O Motive.

Tijdens het bouwen begon het idee te ontstaan dat dit wel eens een leuke bbq catering kon worden. We waren al regelmatig op de lokale honkbalclub te vinden met wat ribs en chicken. Zodra mensen ons zagen en ons eten proefde vroegen ze steeds vaker of we ook op feesten en partijen wilde komen.  Na een paar barbecues verzorgd te hebben ging het nieuws via via door Deventer heen dat wij een fantastische barbecue hadden en voor we het wisten stonden we aan het eind van de zomer op de brink in Deventer te barbecueen en het was meteen een succes.

SANTA MARIA COUNTRY GRILL

Die winter ben ik gaan brainstormen over wat het beste zou zijn voor een grote groep en zo kwam ik op de Country Grill Trailer die d.m.v. zijn wielen de roosters omhoog en naar beneden kon takelen en een groot oppervlakte heeft. In de winter van 2010/2011 stond het resultaat. De zomer daarop hebben we veel ge-bbq'ed voor de regionale verenigingen, voor vrienden en vrienden van vrienden. Het balletje ging rollen, al snel stonden we of in Groningen en dan weer in het zuiden, of op een verjaardag en dan weer bij een winkelopening van Harley Davidson. Kortom het Amerikaanse barbecueen begon zich in NederLand te ontwikkelen.

BBQ COMPETITIONS

Al snel kreeg ik ook het idee om een barbecue team te beginnen waarmee we mee konden doen op de Tony Stone BBQ Competition. In Amerika zijn barbecue competities een sport, in elke staat en stad is er wel een barbecue competitie per jaar. Barbecue'ers in Amerika doen hier dan ook aan mee om hun eigen barbecue bedrijf mee op te zetten of te promoten. Het prijzengeld en de exposure is namelijk enorm, duizenden mensen gaan op een zondagmiddag naar zo’n competitie om lekker een broodje pulled pork te halen. Wederom gezelligheid en eten, de perfecte combinatie.

Op uitnodiging van Harry Havinga ( eigenaar van bbqguru.nl) mocht ik mee naar de allereerste editie van de World Food Championships in Las Vegas. Op dit podia komen de grand champions uit de hele wereld om strijden om de wereldtitel. Deze onvergetelijke ervaring zal ik de rest van mijn leven meedragen, hier stopt het niet want in 2013 ben ik nogmaals naar Las Vegas gegaan om te strijden met mijn eigen barbecue team "Serial Grillaz". Ik ben zeer trots op de behaalde resultaten, 33ste plaats pulled pork en 21ste plaats voor de sidedish.

Dit avontuur ging bijna elk jaar verder want in 2015 en in 2016 zijn wij weer naar de USA gevlogen om daar mee te doen aan twee bbq competities en om een stukje bbq roadtrip te beleven. Wat ik nooit had durven te dromen is dit jaar (2016) werkelijkheid geworden want we hadden de 1ste plaats met zwaardvis en zo kunnen we dus onszelf in 2017 een echte World Champion noemen.

 

BIGGER IS BETTER

In Amerika geld er bijna overal hetzelfde namelijk “bigger is better” dit dacht ik ook en wilde een grote trailer bouwen die op bijvoorbeeld festivals gerookte producten kan leveren aan grote groepen mensen. Hiervoor wilde ik reverse flow vaults bouwen, dit is een nog vrij onbekende manier van rookkasten in Nederland. Het reverse flow systeem houd in dat de hitte en rook via de dubbele achterwand omhoog getrokken word vervolgens naar benden daalt en via het luchtkanaal de kast verlaat. De verdeling van de hitte is op deze manier ideaal en komt zo niet direct in contact met het vlees. Op de achterkant van deze trailer wilde ik nog een Santa Maria grill met een groot wiel die het rooster omhoog en omlaag takelt, dit is niet alleen makkelijk werken maar heeft ook stijl. Boven de grill hebben we een spit die we gemakkelijk kunnen demonteren.

Het kan altijd groter heb ik wel ontdekt en mijn bbq reis is nog lang niet ten einde. De ideeën voor een nog grotere, betere en mooiere trailer stapelen zich op en probeer hiermee elk jaar met nieuwe trailers, gerechten en concepten te komen.  

 

THE LONE STAR

Dit is de trailer waar alles wat ik had geleerd met de catering bij elkaar moest komen zo wilde ik er een tent kwijt, spullen maar ook een wastafel met boiler en een gelikte afwerking, zo gezegd zo gedaan ik heb deze trailer van de grond af zelf gebouwd dus moest deze ook RDW gekeurd worden, zo geschiede. Tot op heden is deze bbq trailer perfect want ik gebruik hem op wedstrijden, catering klussen t/m 80 personen en hij kan achter een station wagen vervoerd worden.

 

BBQ EXPERIENCE


In Nederland is het gewoon om bij de barbecue alles helemaal zwart te grillen en dan snel weer een biertje pakken. Graag wil ik iedereen laten zien dat je het hele jaar kan genieten van een geweldige American BBQ experience en dat die experience niet alleen bestaat uit speklappen en worstjes. Inmiddels is er een beweging gaande die hier goed op aansluit. Het barbecueen word steeds bekender en zo staan we ook in de winterperiode gewoon te barbecueen!

 

HUDDIE LEE STOKES

BBQ chef | BBQ innovator | eigenaar StokesBBQ | Oprichter Serial Grillaz | World Food Championship Contender | Meat the East bbq competition organizer

 Huddie Lee Stokes  

Vraag een vrijblijvende offerte aan via email, vermeld duidelijk uw naam, de datum en uw wensen. Heeft u bijvoorbeeld een bruiloft, een verjaardag of een evenement? Laat het ons weten en wij maken een passend menu. Heeft u echter een spoedvraagje? Dan kunt u uiteraard ook bellen.

 

E • info@stokesbbq.nl 

M • +31 (0) 643825677

W• www.stokesbbq.nl 

W• www.serialgrillaz.nl

W• www.meattheeast.nl

OFFERTE AANVRAGEN

Huddie Lee Stokes

 

BBQ WEDSTRIJDEN

Ons bbq team 'Serial Grillaz doet Internationaal mee aan bbq wedstrijden. Wij zijn o.a al geweest op competities in Belgie, Duitsland, Italië en Amerika! In Amerika deden wij in 2016 mee met de Americal Royal en in 2012/2013/2015/2016/2018 met de World Food Championships. 

 

AWARDS

GRAND CHAMPION Suydersee bbq competition 2018

1st  Whole Hog @ Beer Fries and BBQ 2017 - Whole Hog European Championship Belgium

World Champion Swordfish @ World food Championships Alabama USA 2016

2nd Pork NK BBQ 2016

3rd Pork EU BBQ 2016

1st  Pork @ Tony Stone BBQ Competition 2016

5th Brisket @ Euregio BBQ festival Belgium 2016

7th Pork @ BBQ Cookoff 2016

2nd Brisket @ Baseball & BBQ cookoff 2016

3rd  Ribs @ Tony Stone BBQ Competition 2015

5th Pork @ Beer Fries & BBQ 2015

3rd Chicken @ Ruhrpott Germany 2016

1st  Chicken @ BBQ Society Cookoff 2014

Reserve Grand Champion @ Beer, Fries & BBQ Hasselt 2014

1st  Pork @ Tony Stone BBQ Competition 2013

1st  Chicken @ Tony Stone BBQ Competition 2012

 

SCA STEAK AWARDS

3rd Steak @ Horecava 2018

4th Steak @ Tony Stone bbq competition 2017

2nd Steak @ Suydersee contest 2017

5th Steak @ Baseball & BBQ cookoff 2016

 

 

Awards

CONTACT

Huddie Lee Stokes


info@stokesbbq.nl
+31 (0) 6 43 82 56 77

BEDRIJFSGEGEVENS

Ooldselaan 23C
7245 PP Laren (GLD)
Kvk 70557365
Btw 858373427B01
IBAN NL47 INGB 0006 3227 01
BIC INGBNL2A